Miercuri, 15 octombrie, am participat la editia 2014 a Etravel Conference, cel mai mare eveniment nationat dedicat promovarii online in turism. Inainte de a trece in revista ideile mai importante vehiculate in cadrul conferintei, merita felicitat organizatorul – e vorba despre Evensys – care a reusit o editie remarcabila, atat din punct de vedere al organizarii, cat si al tematicilor si al speaker-ilor invitati.
Programul din prima jumatate a zilei a avut ca dominanta perspectiva de business (particularitatile pietei de turim din Romania, directii de dezvoltare a afacerilor etc.), in vreme ce a doua jumatate a programului a fost axata pe strategii de marketing online aplicate in turism.
Marketing online in turism la timpul Prezent
Evenimentul a debutat cu conferinta What’s now in the travel Industry ce i-a avut ca invitati pe reprezentantii unor jucatori importanti pe piata de turism din Romania: Eximtur, Happy Tour, Christian Tour, Vola.ro, Paravion.ro, Esky.ro, Hotel Ibis si Aerotravel Lufthansa City Center.
S-a discutat despre realizarile din 2014 si planurile pentru 2015, despre cele mai noi trenduri din turism, despre bugete de marketing online si investitii in tehnologie si multe altele. Iata doar cateva dintre ideile vehiculate:
- Sectorul de corporate travel intra intr-o perioada de crestere (Javier Garcia del Valle – Happy Tour Group)
- Turistii cumpara din ce in ce mai mult produse recomandate de prieteni (social travel)
- Site-urile de review-uri sunt pe un trend ascendent, mai ales pe segmentul ofertelor de cazare
- Romanii sunt europenii care calatoresc cel mai mult in intern. In acelasi timp, cei care calatoresc in strainatate aleg destinatii din ce in ce mai indepartate. Se accentueaza trendul celor „2 vacante pe an”.
- Creste cererea pe segmentul Seniori (Programul Senior Voyage al celor de la Christian Tour, promovat pe TV, alimenteaza si el acest trend)
- Cererea pe segmentul „incoming” (atragerea turistilor straini in Romania) a crescut de 6 ori in 2014Â (!!), conform spuselor dnei Lucia Nora Murariu, presedinte Eximtur si ANAT.
Viitorul promovarii online in turism
Daca prima conferinta s-a axat pe realizari trecute, pe trenduri si planuri de dezvoltare pentru viitorul apropiat, cea de-a doua conferinta din program – What’s next in the tourism industry – s-a focusat pe evolutiile domeniului pe termen mediu si lung.
In cadrul acestei sectiuni, au luat cuvantul:
Francois Pellegrin – Channel Sales Manager, Online and Leisure in cadrul Amadeus. Tendintele predictibile pentru urmatorii ani in turism si turism online, in opinia sa, ar fi:
- Consumatori din ce in ce mai avizati (si mai exigenti)
- Explozia tehnologiilor (semantic search, voice recognition, business intelligence, behavioral CRM etc.)
- „New-ism” – tendinta utilizatorilor de a cauta experiente de calatorie unice, iesite din comun
Tamas Varga – International Business Developer – Hotelguru.ro – a sustinut o prezentare despre tendintele actuale din domeniul rezervarilor online de hoteluri. Doua idei mi-au atras in mod special atentia:
- Desi se inregistreaza o crestere spectaculoasa a traficului de pe mobil, ratele de conversie aferente sunt mai mici decat cele de pe desktop si tablete. In afara diferentelor comportamentale in functie de device, o posibila explicatie ar fi si procentul inca scazut al site-urilor optimizate pentru mobile.
- Domeniul este dominat din ce in ce mai mult de marile branduri: Expedia, Tripadviser, Travelocity, Trivago, Booking etc. In acest context, pentru a ramane in competitie sunt necesare campanii de branding desfasurate pe cat mai multe canale relevante.
Remus Moraru – Business Development – Hotels Combined – a prezentat un comparator de oferte de cazare la hoteluri din peste 200 de tari. Comparatorul poate fi instalat pe site-urile cu public relevant, fiind o solutie de monetizare de tip marketing afiliat.
Diana Ursu – Client Service Milward Brown Romania – a prezentat un studiu asupra comportamentului turistilor romani. Iata cateva concluzii ale studiului:
- 48 % dintre romani calatoresc in tara, in timp ce 21% calatoresc in strainatate. De notat si o suprapunere partiala a celor doua segmente, in sensul ca 50% dintre cei care au calatorit in strainatate au facut cel putin o calatorie si in tara, in perioada de referinta a studiului.
- Cei care calatoresc in strainatate, incep procesul de informare/ cautare de oferte cu aproximativ 2 luni inainte de momentul achizitiei – informatie utila din perspectiva lansarii campaniilor de promovare pe extern
- Serviciile turistice achizitionate cu precadere online sunt, in ordine: serviciile de cazare, biletele de avion si asigurarile de calatorie.
Optimizarea performantei in marketingul online
Sectiunea Digital Marketing Optimization a fost deschisa de Marius Lazarescu de la Today’s care a accentuat, printre altele, urmatoarele idei:
- Continutul video are o importanta aparte pentru turism, de unde deducem importanta promovarii organice pe Youtube, cu atat mai mult cu cat vorbim despre al doilea motor de cautare al lumii
- Oportunitati excelente de promovare a serviciilor turistice prin Youtube Ads si Youtube remarketing.
Carmen Punga – Industry Manager – Export la Google – a prezentat cateva tool-uri Google gratuite ce pot fi utilizate pentru dezvoltarea afacerilor:
- Global Market Finder – tool menit sa-i ajute pe proprietarii de site-uri sa-si extinda afacerea pe piete externe
- Google Trends – instrument util in identificarea trendurilor pe care le inregistreaza cautarile pe Internet
- Consumer Barometer – un tool de exceptie ce integreaza statistici online si offline ce ajuta laidentificarea oportunitatilor de vanzare
- Google Translate Kit si Google Translate Plugin – instrumente auxiliare menite sa ajute la traducerea continutului site-urilor in vederea accesarii unor piete straine
Valentin Radu – CEO la Marketizator – a avut o prezentare densa despre performance marketing in general, dar si despre modalitatile de crestere a conversiilor in turism, printre care amintesc:
- Branding – rata de conversie pentru „branded traffic” ajunge sa fie si de 3 ori mai mare comparativ cu cea pentru „nonbranded traffic”
- Analiza cantitativa si calitativa a publicului (sondaje comportamentale, buyer persona)
- Split testing – conform celor de la econsultancy.com, site-urile care au facut A/B testing au crescut rata de conversie cu 20 %
- Personalizarea ofertelor – un alt studiu arata ca 89 % dintre marketeri au obtinut cresterea vanzarilor in urma personalizarii continutului
Dragos Smeu, Head of PPC Department la WebDigital – a vorbit despre targhetarea diferentiata New Visitors – Returning Visitors prin Facebook Ads.
- Strategia de targhetare a vizitatorilor recurenti are in centru retargeting-ul dupa landing page-uri (destinatii), dupa „fani” si crearea de audiente customizate
- Vizitatorii noi trebuie targhetati dupa interese si, pentru a creste conversiile, cat mai specific
Horatiu Dimulescu – M-Commerce Manager la Vodafone – a prezentat o solutie de atragere a clientilor noi prin intermediul ofertelor trimise via SMS.
- Serviciul (Adplus) ofera posibilitatea targhetarii potentialilor clienti dupa 10 criterii, cum ar fi varsta, sex, venit mediu lunar, solvabilitate, locatie si chiar „real time location”.
- Publicul maxim la care se poate ajunge este de aprox. 4 milioane de clienti Vodafone care si-au dat acordul pentru primirea ofertelor prin SMS
Aurora Enghis – Online Manager la Travel Bulletin – a prezentat un studiu asupra comportamentului turistilor din UK, util ca punct de reper din perspectiva incoming-ului. Alte idei de interes ale prezentarii au fost:
- Tururile virtuale pot creste substantial rata de conversie a site-urilor de turism (trust, detalii)
- Inscrierea in agregatoare de oferte gen Tripsta este o oportunitate ce nu trebuie ratata de site-urile care nu si-au atins potentialul maxim de vizibilitate
Ovidiu Balcacian – Social Media Campaigns Manager la The Pharmacy – a sustinut o prezentare ce a subliniat compatibilitatea speciala intre continutul de tip travel si reteaua Facebook (metaforic vorbind, a numit Facebook un „portal de turism”). Iata cele mai interesante insight-uri din prezentarea sa:
- 50 000 de utilizatori au folosit in ultima luna o aplicatie de travel
- A/B testing poate folosit cu succes si in comunicarea pe Facebook
Concluzii Etravel Conference 2014
Singurul regret cu care raman in urma acestei editii Etravel Conference este imposibilitatea de a fi participat la toate 3 seminariile, acestea desfasurandu-se in paralel. Am ales Digital Marketing Optimization, in detrimentul „Online Communication How-to” si „Hospitality marketing„, seminarii ce s-au bucurat si ele de feedback pozitiv din partea participantilor.
Cel mai important insight al evenimentului mi se pare urmatorul: oportunitatea momentului in turismul online este de departe incoming-ul (atragerea turistilor in Romania). Convingerea mea este ca nu va fi o oportunitate pentru foarte mult timp, dat fiind faptul ca marii jucatori din piata, si nu numai ei, au sesizat-o si actioneaza pentru fructificarea ei. Competitia pentru dominarea segmentului se va accentua, iar singurul castigator pe care pot paria in acest moment este chiar incoming-ul.