Indexarea – o problema SEO vitala pentru site-ul tau

Indexarea – o problema SEO vitala pentru site-ul tau

Stiai ca pagini din site-ul tau, desi relevante pentru potentialii clienti, pot sa nu existe practic pentru Google? Neexistand in indexul celui mai utilizat motor de cautare, paginile nu exista nici pentru publicul care efectueaza cautari pe Google.

Te intrebi, desigur, cum este posibil, de vreme ce stii, de exemplu,  ca site-ul tau inregistreaza trafic organic (trafic din cautarile efectuate in Google, exclusiv campaniile Adwords). Depinde de la caz la caz, dar nu putine sunt cazurile in care paginile / sectiunile / intregul site sunt restrictionate accidental. De exemplu, un blog intern (integrat in site) restrictionat din plugin-ul SEO prin bifarea accidentala a optiunii „noindex, nofollow” sau site-uri pentru care s-a omis anularea restrictionarii indexarii odata cu definitivarea procesului de constructie/dezvoltare site.

Cauzele neindexarii in motoarele de cautare

Cauzele posibile pentru care una sau mai multe pagini (uneori, un site intreg!) nu sunt indexate in motoarele de cautare sunt numeroase (uneori este vorba despre o combinatie de factori). Printre cele mai frecvente cauze identificate in auditele onsite efectuate de-a lungul timpului, amintim:

– accesul motoarelor de cautare la acele pagini este restrictionat din fisierul robots.txt

– paginile au in codul sursa tag-ul „robots” cu valorile “noindex, nofollow” sau „noindex, follow”

paginile nu sunt “legate” de site prin link-uri (paginile exista pe site, dar nu se poate ajunge la ele prin intermediul link-urilor din site – se mai numesc si pagini orfane)

link-ul/link-urile care trimit catre pagini nu sunt corecte (utilizatorilor li se va afisa o pagina de eroare 404)

paginile sunt mult prea “ascunse” in arhitectura site-ului (este nevoie de multe click-uri pentru a le accesa).

nu exista fisier sitemap.xml instalat pe site care sa ajute la “descoperirea” paginilor (factor favorizant)

fisierul sitemap.xml instalat pe site este ignorat de Google din cauza unor erori de configurare (factor favorizant).

Nu trebuie sa te lasi intimidat(a) de aceasta enumerare de factori tehnici ce pot determina neindexarea unor pagini din site. In primul rand, poti verifica chiar tu daca o pagina web este indexata de Google sau nu. Pentru aceasta, trebuie doar sa tastezi in caseta de cautari Google comanda „site:” urmata de adresa URL exacta a paginii pentru care doresti sa verifici indexarea.

Daca doresti sa verifici ce pagini sunt indexate din site-ul tau, tasteaza comanda „site:” urmata de adresa site-ului. Atentie: Daca site-ul este accesibil in varianta fara „www”, scrie adresa paginii fara „www”!

Daca vrei sa verifici indexarea mai multor pagini situate in unul si acelasi director, poti face acest lucru scriind in caseta de cautare comanda site:www.domeniu.ro/nume-director/

In cazul in care pagina verificata se gaseste in indexul Google, va fi returnat un rezultat de genul:

verificare indexare in Google

In cazul in care pagina nu este indexata, va fi returnat un rezultat ca acesta:

verificare indexare pagina inexistenta

Atentie: Asigura-te ca nu exista greseli in URL-ul pe care il introduci imediat dupa comanda “site:” ! Cel mai bine este sa il copiezi cu „copy paste”.

Daca pagina/paginile nu sunt indexate, poti verifica (sau poti cere programatorului sa verifice) daca paginile sunt sau nu restrictionate din fisierul robots.txt si/sau prin intermediul “noindex, nofollow” ori „noindex, follow”. Aici gasesti o serie de informatii utile despre fisierul robots.txt si despre tag-ul Meta Robots si valorile lui.

Daca pagina/paginile neindexate sunt restrictionate prin „noindex, nofollow” si doresti sa permiti indexarea, solutia este simpla: trebuie sters tag-ul amintit din codul sursa al paginii/paginilor pe care le doresti indexate (exista si optiunea inlocuirii cu tag-ul „index, follow”, insa efectul va fi exact acelasi!)

Daca pagina/paginile neindexate sunt restrictionate din fisierul robots.txt si doresti sa permiti indexarea, iti recomandam sa apelezi la ajutor specializat, nu pentru ca solutia ar fi deosebit de dificila, ci pentru ca erorile de sintaxa in editarea fisierului robots.txt pot crea alte probleme pentru site-ul tau.

Odata ce ai inlaturat cauza neindexarii paginilor pe care le doresti indexate, poti genera un fisier sitemap.xml care sa cuprinda adresele paginilor „deblocate”. Acest fisier trebuie incarcat la radacina site-ului, iar dupa incarcare, este indicat sa fie inscris in contul Google Webmaster Tools al site-ului tau. (Daca site-ul are deja fisier sitemap.xml, te sfatuim sa-l actualizezi, astfel incat sa cuprinda URL-urile paginilor pentru care ai inlaturat cauza neindexarii). Aici gasesti mai multe informatii despre fisierul sitemap.xml

In cazul in care intampini dificultati in identificarea cauzei neindexarii sau nu stii ce este de facut pentru a indrepta situatia, contacteaza-ne! Pentru analize si solutii de complexitate redusa sau medie, oferim consultanta gratuita.

Citește mai mult despre Indexarea site-ului în Google !