Studiu de caz SEO: Reabilitare site ecommerce dupa Google Penguin update

Studiu de caz SEO: Reabilitare site ecommerce dupa Google Penguin update

La 5 saptamani de la lansarea Google Penguin 3.0, am realizat un studiu de caz despre impactul update-ului de algoritm Penguin asupra unui magazin online din portofoliul nostru, axat pe Beauty. Mai concret, magazinul comercializeaza produse cosmetice, dar si aparatura si mobilier destinate saloanelor de infrumusetare.

Precizam ca site-ul s-a confruntat cu o penalizare Penguin 2.1 (anuntat oficial in 4 octombrie 2013), diagnosticata la momentul la care clientul ne-a contactat pentru o analiza SEO.

In acest mini studiu de caz, ne propunem sa aratam pe scurt care au fost actiunile intreprinse pentru „ridicarea” penalizarii aduse de Penguin 2.1 si efectele acestora asupra vizibilitatii site-ului in rezultatele Google, efecte observabile odata cu lansarea Penguin 3.0 (confirmat oficial in 17 octombrie 2014).

Dupa cum se stie, Penguin 2.1 fiind o penalizare algoritmica, singura sansa de redresare a site-urilor penalizate de acel update a fost luarea de masuri corective si…  asteptarea urmatorului update Penguin, care s-a produs dupa mai bine de 1 an de zile. Dar sa incepem cu inceputul:

Penalizarea Google Penguin 2.1

In date concrete, scaderea de trafic organic a site-ului analizat a fost de:

  •  45.80% in intervalul 05 oct. 2013 – 05 nov. 2013, fata de intervalul corespunzator anterior, 03 sept. 2013 – 04 oct. 2013
  • 76.46% in perioada 05 oct.10 2013 – 05 nov. 2013, fata de perioada corespunzatoare a anului precedent, 05 oct. 2012 – 05 nov. 2012

Scaderea mult mai pronuntata evidentiata prin raportare la anul precedent confirma incidenta Penguin 2.1 asupra scaderii de trafic organic.

Precizam ca toate statisticile referitoare la traficul organic din acest studiu de caz exclud cautarile brand related.

 Trafic organic cf. Google Analytics

studiu de caz 01

  Afisari si CTR cf. Google Webmaster Tools

Scaderea brusca a numarului de afisari coincide cu data de 5 octombrie 2013.

studiu de caz 02

 Actiuni offsite desfasurate dupa diagnosticarea penalizarii:

1. Analiza calitativa backlinks, in urma careia au reiesit 2 probleme principale:

  • pondere ridicata a link-urilor de slaba calitate in profilul de backlink-uri
  • utilizarea tool-urilor de inscriere automatizata in directoare – clientul a confirmat ca a utilizat acest procedeu in perioada anterioara colaborarii, necunoscand la vremea respectiva riscurile la care se expune

Avand in vedere ca scopul analizei era intocmirea fisierului de link-uri de trimis catre Google via Google Disavow Tools, am decis sa folosim ca baza de pornire chiar link-urile raportate de Google in contul Google Webmaster Tools, adaugand doar link-urile suplimentare identificate cu majestic.com  (la vremea respectiva, majesticseo.com).

Concret, in urma analizei calitative, am identificat 10294 de backlink-uri de calitate slaba si foarte slaba, dintre care:

7402 link-uri proveneau de pe un domeniu unic, si anume un director ce gazduia link-uri pe pagini generate automat

1055 link-uri proveneau de pe alt domeniu unic cu link-uri gazduite pe pagini generate automat

1837 link-uri proveneau de pe 161 de domenii unice cu diferite probleme:

– directoare de slaba calitate, fara public real (directoare create exclusiv pentru plasare de link-uri)

– site-uri de „anunturi” de slaba calitate, fara public real

– directoare straine irelevante pentru publicul tinta al site-ului

– pagini de profil sarace in continut (unele continand doar link) create in forumuri irelevante

– link-uri in semnatura pe bloguri si forumuri irelevante in raport cu site-ul

In cazurile „limita”, in care era greu de spus daca link-urile respective erau sau nu de slaba calitate, ne-am ajutat de indicatori cum ar fi Domain Autority si Page Authority (Open Site Explorer) etc.

2. Campanie de emailing catre site-urile care gazduiau link-urile “low-quality” cu solicitarea de eliminare a link-urilor catre site-ul in discutie.

Rata de succes a fost peste asteptarile noastre, in urma campaniei de emailing reusind sa eliminam link-uri din aprox. 50 de site-uri (o parte din site-uri aveau administrator comun)

3. Utilizare Google Disavow Tool pentru link-urile “low quality” care nu au putut fi eliminate in urma campaniei de emailing (fie nu am primit niciun raspuns, fie raspunsul primit nu a fost urmat de o actiune de eliminare completa a link-urilor). Am trimis acest fisier la Google via Google Disavow Tool la in luna ianuarie 2014.

4. Campanie de linkbuilding calitativ concentrata in doua directii principale:

  • Publicare advertoriale in reviste cu public relevant pentru site, in cazul nostru femei preocupate de ingrijire personala si cosmetica
  • Mai multe concursuri desfasurate in parteneriat cu bloguri relevante pentru publicul tinta

In afara beneficiului SEO urmarit prin campania de linkbuilding, am avut satisfactia sa observam o crestere semnificativa a traficului provenit direct din site-urile respective si chiar o crestere a conversiilor generate de o parte din ele, conform datelor raportate de Google Analytics.

Campania de linkbuilding a inceput in februarie 2014 si continua si in prezent. Liniile directoare ale campaniei noastre de linkbuilding au fost si sunt in continuare:

1. Relevanta surselor – am privilegiat permanent sursele cu un public cat mai relevant in raport cu site-ul nostru

2. Diversitatea surselor reflectata in cresterea numarului de domenii unice de provenienta a link-urilor

3. Asigurarea unui aport cat mai constant de link-uri, cu evitarea pauzelor in demersurile initiate, precum si a unui aflux prea mare de link-uri in perioade scurte de timp

4. Accent pe utilitatea / atractivitatea continutului publicat pe diferite site-uri sau bloguri in detrimentul aparent al optimizarii SEO. De exemplu, pentru concursurile organizate pe bloguri am promovat permanent cerinte SEO minime, dar stricte, menite sa asigure o cat mai mare naturalete link-urilor obtinute.

5. Monitorizare permanenta si reglarea din mers a campaniilor (repartizarea link-urilor pe landing page-uri, diversitatea ancorelor etc.)

Actiuni onsite desfasurate:

  • Audit tehnic onsite si optimizarea site-ului pe toate nivelele de adancime: homepage, categorii, subcategorii, pagini de producatori si cele mai importante pagini de produs.

Important:

  • In urma optimizarilor onpage, site-ul si-a imbunatatit vizibil pozitionarea pe o paleta larga de cuvinte cheie: foarte multe expresii de cautare au urcat din paginile 5 – 6, de exemplu, in pagina 2 din Google, insa putine cuvinte cheie au urcat in prima pagina (!)
  • Cuvintele cheie care au intrat in top 10 erau in marea lor majoritate “long tail” si cu un numar mic de cautari. Consecinta: cresterile de trafic organic au fost foarte mici pana la Penguin 3.0 (!!) Pentru exemplificare, cea mai mare crestere lunara in decursul anului 2014, pana la lansarea Penguin 3.0 a fost de 6.77%.

Impactul Google Penguin 3.0

Incepand cu data de 18 octombrie, ziua urmatoare lansarii Google Penguin 3.0, am observat o crestere semnificativa a traficului organic in Google Analytics, coroborata cu o crestere pronuntata a numarului de afisari si click-uri in Google Webmaster Tools.

Trafic organic cf. Google Analytics

studiu de caz 03

In date concrete, cresterea de trafic organic raportata de Google Analytics a fost:

  • 94.71% in perioada 17 oct. – 17 nov. 2014 fata de intervalul similar anterior, 15 sept. – 16 oct. 2014. In cifre absolute diferenta este de 2.946 versus 1.513 vizite)
  • 32.76% fata de perioada corespunzatoare a anului precedent, 17 oct. 2013 – 17 nov. 2013.  In cifre absolute, diferenta este de 2.946 versus 2.219 vizite)

 Afisari si CTR cf. Google Webmaster Tools

studiu de caz 04

Mai jos, cresterea numarului de afisari si click-uri in cifre absolute:

Parametru GWT 17.10.2014 18.10.2014
Afisari 956 3058
Click-uri 42 80

Concluzii:

Iesirea din penalizarea Penguin 2.1 a site-ului analizat a durat putin peste 1 an de zile, solicitandu-ne la maximum rabdarea si perseverenta.

In vreme ce optimizarile onsite efectuate au reusit sa urce o paleta larga de cuvinte cheie din paginile 5 – 6 in pagina 2 si, in cazuri exceptionale, in prima pagina din Google, primele rezultate cu adevarat notabile s-au produs de-abia dupa lansarea Penguin 3.0. Prin rezultate notabile, intelegem accederea masiva in primele pozitii din Google si o crestere semnificativa de trafic organic.

Din fericire, orientarea noastra spre calitatea, atractivitatea si utilitatea continutului generat prin campania de linkbuilding ne-a permis sa obtinem rezultate masurabile si inainte de ridicarea penalizarii Penguin 2.1. Aceste rezultate s-au tradus in principal prin:

peste 1500 de vizite provenite din advertorialele publicate in reviste si articolele postate pe bloguri in cadrul concursurilor organizate.

conversii foarte bune, peste media generala a site-ului, generate de advertorialele publicate in reviste cu public feminin relevant. Advertorialele publicate in revista ele.ro, de exemplu, au inregistrat in 9 luni de campanie o rata de conversie de 3.45 %, rata medie generala de conversie a site-ului fiind de 1.20%.

Concluzia cea mai importanta poate, eforturile sustinute de linkbuilding calitativ merita, chiar daca pozitionarile tintite se lasa uneori asteptate. Partea buna este ca, daca sursele de provenienta a link-urilor au public cu adevarat relevant, site-ul va beneficia de trafic direct din acele site-uri (referral trafic) si de potentiale conversii.

Nu in ultimul rand, linkbuildingul agresiv, facut cu ignorarea principiilor calitative promovate de Google, expune site-urile unor riscuri majore de penalizare. Nu numai ca recuperarea poate dura foarte mult, consumand timp, bani si efort, dar nici acele beneficii intermediare ale linkbuildingului calitativ nu vor fi posibile, din simplul motiv ca sursele nerelevante, create exclusiv pentru plasarea de link-uri, nu vor aduce niciodata nici trafic relevant, nici conversii.